Historia Piwowarstwa Sierpeckiego


Sława i renoma piwa sierpeckiego sięga XV wieku i już wtedy była znana nie tylko w najbliższej okolicy. Napitek z Sierpca w XV wieku za pośrednictwem kupców warszawskich trafiał do Torunia, Elbląga, a nawet Gdańska.

Historia piwowarstwa w Sierpcu jest nieodłącznie związana z jego żyznymi glebami, idealnymi pod uprawę jęczmienia i pszenicy, wodą plejstoceńską oraz życiem zgodnie z naturą.

Dziś również browarnicy, przy warzeniu Kasztelana, kierują się głosem natury i czerpią inspirację z bogatych tradycji piwowarstwa ziemi sierpeckiej.

Kasztelan. Świeże z natury.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.
przewiń